FDF Spandet-Roager / Dolkeregler

Må spejdere bruge dolk?

Man har ikke kunnet lukke op for en avis, radio eller fjernsynet, uden vi har hørt om totalt forbud af knive. Straks tænker man på, hvad så med os spejdere? Skal det forbydes, at vi har dolk med til spejder? Skal dolken til at være i spejderhuset fast eller hvad? Så vi tog et smut ind på Politistationen for at høre om, hvordan reglerne egentlig er for os.

Her blev vi henvist til Præventiv afdeling, hvor de var meget behjælpelige. Vi fik udleveret det, man kalder en Lovbekendtgørelse om Våbenloven. Hvis du gerne vil have den, kan du finde den på www.retsinformation.dk . Du skal søge på Lov nr. 1316 fra 2007. Regler for knive og dolke står i §4.

Kort fortalt siger loven:/upload/pyntebilleder/209x_forskellig_hoejde/dolk_jakobcarlsen_139.jpg

At alle, også spejdere, gerne må gå med en foldekniv (lommekniv) med en klinge på højst 7 cm.

At spejdere i uniform til spejdermøde, på spejdertur og lignende samt direkte på vej til og fra spejdermøde også gerne må have en dolk med en klinge på højst 12 cm.

Men læg godt mærke til det med "uniform" og "direkte på vej til og fra spejder": Du må ikke tage din uniform + dolk med i skole og derfra direkte til spejder efter skoletid. Heller ikke, hvis du kan bevise, at du virkelig ikke kan nå hjem og hente dolken, som du absolut bare må have med til spejder. Loven er ret striks på det område - og hvem har da også lyst til at se en stor politimand gå af sted med ens kære spejderdolk, der har oplevet så mange gode ture?

Og så kan du også få en bøde, hvis du overtræder knivforbuddet, og tilmed komme i fængsel, hvis du gør det flere gange – så lad være. Store skovmands-, dræberknive med savtakker og en klinge på over 12 cm kan du godt glemme alt om. De hører ikke til, heller ikke til spejder. Vi har jo stadig både økse og sav i patruljekassen til det grove.

Egon Christensen